מהו עסק חברתי
האם יש הגדרה פורמלית מקובלת לעסק חברתי ?
אין הגדרה פורמלית מקובלת בישראל לעסקים חברתיים. בארץ ארגון שלא למטרות רווח המאוגד כעמותה כפוף לרשם העמותות, ארגונים למטרות רווח כפופים לרשם התאגידים (חוק החברות). אין רגולטור ייעודי לעסקים חברתיים, ואין הגדרה מקיפה לנושא.
לטובת קרן יוזמה חברתית, קרן ההשקעות החברתית הראשונה של המדינה (המופעלת על ידי IVN ודואליס), הוגדרו עסקים חברתיים שעומדים בקריטריונים לקבלת מימון ככאלה שפועלים מול אוכלוסיות מוחלשות (ממגוון סוגים) בהכשרה ותעסוקה של אוכלוסיות אלו. עסקים אלו יכולים להיות מאוגדים בכל צורת התאגדות משפטית (עמותה, חברה לתועלת הציבור או חברה בע”מ). עסקים הפועלים למטרות רווח (חברות בע”מ) מוגבלים בחלוקת דיבידנדים מירבית של 50% מרווחי העסק, 50% הנוספים מחויבים להישאר בחברה ולקדם את המטרות לשמו הוקם העסק החברתי.
למיפוי ראשוני להכרות עם סוגים שונים של עסקים חברתיים, מוצע שתיכנסו לדוח כאן
עסקים חברתיים בעולם – בריטניה במרכז
בריטניה מהווה חד משמעתית את ראש החץ בחשיבה העסקית חברתית ובפיתוח עולם העסקים החברתיים. בבריטניה ישנה ישות ייעודית המוגדרת עסק חברתי – community interest company, בזכות הרגולציה ומהלכים תומכים התפתח גם שוק הון מפותח. עסקים חברתיים זוכים להעדפה במכרזים ממשלתיים (בהינתן שעומדים בתנאים העסקיים כמו העסקים המקבילים להם), וכיום יש בבריטניה למעלה מ-250,000 עסקים חברתיים.
תוכלו לעקוב אחר מה שקורה בבריטניה, בין היתר באמצעות האתר הזה – SE UK